Експеримент і досвід: підходи наближення до Істини (Українське Релігієзнавство, 1998)
Слова експеримент (experiment) і досвід (experience) обидва походять від латинського кореня "experiens", припускаючи "піддавати досконалому випробуванню". Важливо, що дієслово "експериментувати" тепер інтранзітіва: людина може експериментувати над чим - небудь, таким чином, поміщаючи себе на певну відстань від цього; в той же час, слово "досвід" прямим - людина відчуває що-небудь безпосередньо сам. Суфікс "periri" пов'язаний зі словом "небезпека" або з випробуванням, яке належить при деякому персональному ризик. Обидва, експеримент і досвід, можуть бути небезпечними.