Помилка минулого в розробці псіонікі і сучасне рішення (Українське Релігієзнавство, 1998)
Псионик (psionics) відома на Заході під назвами радіітесія (radiethesia) і радіоніка (Radionics) - Radethesia була Герміна, який використовувався для діагностики хвороби за допомогою діагностичного інструменту (Чорного ящика) або маятника. Radionics було словом використовуваним для позначення діагностики хворобливих станів. Ніякі з термінів не були адекватними тому, що маніпуляція тонкими енергіями довго була метою магії і порівняно недавно, стосувалася бажання розвинути психічні кошти або методи нагляду з відстані. Багато дослідження в цьому напрямку були виконані і в колишніх СРСР, Чехословаччини, і в Америці.