Сутність і причини духовного і морального занепаду людства в XX столітті (Українське Релігієзнавство, 1998)
Однією на найважливіших причин настільки явно тяжкого положенні суспільства став занепад релігії як суспільної сили, зовнішнім проявом якого є ослаблення релігійних інститутів. "Релігія, - пише Бахаулла, - є найбільше з усіх засобів встановлення порядку в світі до загального задоволення живуть в ньому. Ослаблення підвалин релігії зміцнило ряди невігласів, додало їм нахабства і зарозумілості. Істинно кажу Я: все, що принижує найвищу роль релігії, відкриває шлях для розгулу лихої вдачі, неминуче веде до анархії ". В іншій Скрижалі Він каже: "Релігія - це променистий світоч і неприступна фортеця, що забезпечує безпеку і благополуччя народів світу, бо богобоязливість спонукає людину дотримуватися благого і відкидати все лукаве. Померкну світоч релігії, і запанує хаос і розруха, згасне сяйво справедливості, правосуддя, спокою і миру ".