Релігія і наука: спільне та відмінне в баченні світу (Українське Релігієзнавство, 1998)
З того моменту, коли людиною були зроблені перші спроби пізнання світу, не раз зазначалося і було визнано, що людина може використовувати два основних способи пізнання. Характеристики кожного із способів дозволяють умовно розділити їх на інтуїтивний і раціональний, традиційно приписувані релігії і науки, відповідно. Кожен з цих видів пізнання має під собою різні підстави, що народжує різне бачення світу. Перш ніж перейти до їх порівнянні, необхідно дати короткий опис тих змін, які сформували сучасне наукове бачення світу.