Православ'я й іслам: до проблеми богословського діалогу (Українське Релігієзнавство, 2004)
Проблема мирного співіснування православних і мусульман є надзвичайно важливою для України. Православ‘я - найбільша конфесія країни. Поступово на лідируючі позиції виходить й іслам - його апологетів тут нараховується понад мільйон і ця цифра має тенденцію до росту. Проте, якщо православ‘я є достатньо вивченим в Україні, то систематичне дослідження віровчення і практики ісламу лише розпочинається. Це пов’язано передусім з тим, що довгий час (принаймні за часів радянського тоталітаризму) спостерігалося певне нехтування в Україні ісламознавчим напрямом. Вважалося, що масове переселення кримських татар, ліквідація мусульманських осередків в Києві та практична локалізація мусульманського життя в Донецькому регіоні нівелювала проблему дослідження ісламу.