Становлення аксіологічних орієнтацій новоохрещених українців (Українське Релігієзнавство, 2000)
Серед наукової спадщини Б.О.Лобовика є особливо цікавий доробок – праці, присвячені вивченню дохристиянської релігійності українців та особливостям християнства Київської Русі, що формувалося. Зокрема, розділ ІІІ: Релігійні вірування літописних слов’ян і розділ ІV: Давньоукраїнський політеїзм 1 тому десятитомника "Історія релігії в Україні", не тільки вражають шириною і глибиною охоплення проблеми, феноменальною енциклопедичною ерудицією та культурою слова автора, але й будять нові питання та спонукають до їх дослідження. Так, проведений Б.О.Лобовиком детальний аналіз релігійного комплексу українців в їх передхристиянський період та аналіз особливостей ранньохристиянської української думки висвітлює: в що вірили, чому поклонялися наші предки. Й одним з логічних напрямків продовження цих досліджень, на нашу думку, є з’ясування того, що цінували в світі й у собі українці перед християнізацією, та які трансформації аксіологічних орієнтацій зазнали українці-неофіти.