Вплив православних братств на формування духовної культури в Україні (Українське Релігієзнавство, 1999)
Християнство здійснило неоціненний вплив на всі сфери людського буття, насамперед духовного. Релігійні системи, будучи однаковими за змістом для багатьох народів, по-різному впливають на історію і свідомість цих народів.Релігійна ситуація в Україні наприкінці XVI ст. відзначається складністю. Після Люблінської унії 1569 р. українське православ’я нарівні з католицтвом стало панівним в Речі Посполитій. Але єпископат Київської митрополії, турбуючись про збільшення власних та церковних володінь, мало приділяв уваги підготовці кадрів для православної церкви, освіті молоді. При цьому католицькі ордени, що з’явилися в Україні після унії, вели активну місійну роботу. З часом вони пронизали всі сфери суспільного життя українського народу. Престиж православ’я почав падати, спричинюючи перехід шляхти у католицтво. Ситуацію ускладнювало так зване право "подання" короля і "патронату" шляхти, особливо, коли "патроном" у православних мирян ставав католик чи протестант. Київську митрополію поступово охопив церковний розлад.