Еміграційні настрої в середовищі вітчизняних п'ятидесятників: історико-теологічний вимір (Українське Релігієзнавство, 2018)
У статті аналізуються теологічні та історичні передумови емігрантських настроїв в середовищі українських п’ятидесятників. Доведено, що євангельський наратив впливає на сприйняття християнами віри євангельської власного життя як «тимчасової земної мандрівки», обумовивши, вкупі з несприятливими умовами для сповідання власних релігійних поглядів в радянську епоху, бажання емігрувати в будь-яку несоціалістичну країну. В умовах духовної свободи, в середовищі п’ятидесятників спостерігається перехід від космополітичних до патріотичних поглядів, однак він суттєво не впливає на інтенсивність еміграції через соціальноекономічні фактори. Українські емігранти-п’ятидесятники за кордоном витворили власні громади та парацерковні структури й, перебуваючи у пошуку власної ідентичності, продовжують усіляко підтримувати одновірців на Батьківщині.