Йосип Сліпий у споминах про нього (Українське Релігієзнавство, 2017)
"Спомини" митрополита Йосифа Сліпого - важливий документ конфесійної історії Української Греко-Католицької Церкви. Він також є цінним джерелом для всіх, хто цікавиться історією релігії, духовною культурою України, перебігом православно-католицьких і церковнодержавних відносин у радянську добу. Сам автор називає себе "німим свідком Церкви, що мовчить"(с. 427). У цьому зізнанні відчувається невимовний трагізм особистої долі митрополита, як і долі його Церкви. Коли хотілося кричати на весь світ про злочини радянського режиму проти Церкви, доводилося мовчати, залишалося лише молитися. Переслідувана Церква не могла розповісти світу про те, що відбувається, її голос не пробивався за "залізну завісу". Але вона виживала й жила - в катакомбах та в'язницях, в серцях простих вірних і сповіданнімучеників.