"Русский мир" – теологічна доктрина чи релігійна ідеологія (Українське Релігієзнавство, 2015)
XX століття надав численні приклади різних форм релігійного екстремізму, зокрема православного християнського екстремізму. ХХI століття демонструє вибух неопанських і православних екстремістських поглядів в Росії, заснованих в синкретичній теорії "російського світу"