(untitled) (Українське Релігієзнавство, 2006)
Політичні, соціальні та економічні перетворення, які постали у державі у кінці 80-х на початку 90-х років XX ст. вагомо позначились і на релігійно-церковному житті. Закон України "Про свободу совісті та релігійні організації" дозволив релігійним організаціям звільнитися від державного втручання у конфесійні справи, а віруючим надав можливість вільно сповідувати будь-яку свою віру. У суспільній свідомості підвищився престиж конфесійних організацій, утворились релігійнополітичні партії і рухи, спостерігається інтерес до релігії раніше байдужих до неї людей. Масштабнішою стає діяльність релігійних організацій в різних галузях: в поширенні віровчення, в освіті, культурі, благодійницькій, суспільно-політичній сферах.