(untitled) (Українське Релігієзнавство, 2004)
У вітчизняній науковій і суспільній думці інтерес до релігії як нової світоглядної парадигми дуже високий. Сьогоднішня увага до християнської релігії в нашому суспільстві пов’язана, на нашу думку, зі специфікою її ціннісної системи, що відрізняє її від інших форм свідомості: ідея Бога, абсолюту, вічності моральних норм. Саме тому її історичні форми не одержують точних характеристик і не мають значення в масовій свідомості. Сучасні релігійні уявлення далеко не завжди виникають як результат безпосереднього впливу церковної проповіді. Релігійні ціннісні орієнтації, що формуються, вбирають у себе широкий спектр філософських, художніх, етичних ідей, виступаючи як компенсація того, що в цілому визначається як бездуховність. При цьому дуже популярним стало звертання до християнських цінностей.