(untitled) (Українське Релігієзнавство, 2000)
Питання історії боротьби із єврейською національною традицією розглядалися в багатьох працях радянських авторів періоду 20-х років ХХ століття. Із них насамперед слід назвати ті, в яких досліджувалися різні проблеми теорії та практики антирелігійної пропаганди в Радянській Україні, історія розвитку атеїзму. Це – монографії Б.Завадовського “Мойсей або Дарвін” і М.Шейнмана “Про рабинів і синагоги”. В кінці 20-х – на початку 30-х рр. також з’явилися збірки “Антирелігіозер лербух”, “Комсомоліше Агада”, в яких розглядалися проблеми історії іудаїзму, його основні джерела, проводилась критика його основних елементів з точки зору матеріалістичних підходів. Одним з головних завдань, сформульованих авторами цих досліджень, було протиставлення єврейської традиції новій комуністичній ідеології, гегемонія якої була на той час важливою складовою частиною реалій суспільнополітичного життя України.