(untitled) (Українське Релігієзнавство, 1999)
Питання виникнення окремих релігій завжди було болючим місцем для радянського релігієзнавства, оскільки останнє намагалося розв’язувати його у марксистському канонічному контексті: релігія – продукт певної історичної епохи і має виключно соціальноекономічні і класові корені свого походження. Передусім, спираючись на окремі висловлювання класиків марксизму, обстоювалася думка, що релігії – плід колективної творчості мас.