(untitled) (Українське Релігієзнавство, 2018)
Анотація. У своєму дослідженні автор аналізує та інтерпретує в динаміці з 2000 року і по сьогоднішній день деякі дані соціологічних досліджень Центру Разумкова щодо релігійної самоідентефікації громадян України, ставлення їх до Церкви в цілому та до конфесій та релігій, представлених в Україні. Автор також розглядає зовнішні (суспільні) і внутрішні (церковні) світоглядні тренди та показує небезпечне протиріччя між ними. Як варіант розв’язання цього конфлікту, автор пропонує ідею Відкритого православ’я та презентує приклади спроб її реалізації в проектах Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості.