(untitled) (Українське Релігієзнавство, 2018)
У статті проаналізований сучасний стан християнських общин у їхніх історичних регіонах та тенденції їхнього розвитку. Багатоманітність Східного християнства вимагає широкого і багатогранного його вивчення. Більшість дослідників зосереджують свою увагу на історії становлення, богословських і літургійних аспектах їх та сучасності. Це дослідження присвячене порівнянню сухих статистичних даних, які однак розкривають абсолютно нову картину Християнського Сходу. Порівняння кількості віруючих Східних Церков показує, що в ареалі олександрійської традиції домінують Східні не-ортодоксальні Церкви, а в ареалі східносирійської та західно-сирійської традицій переважають Східні Католицькі Церкви. Натомість Церкви візантійської традиції на Близькому Сході перетворилися у невеликі релігійні общини.