(untitled) (Українське Релігієзнавство, 2015)
На основі філософсько-наукового аналізу протиріччя між католицькою церковною доктриною і досвідом «живої віри» розкривається алгоритм реакції філософії конформізму (релігійного модернізму) та нонконформізму (релігійного традиціоналізму) на тиск сучасних цивілізаційних змін. Доводиться, що ціна цих двох проектів для Католицької церкви приблизно одинакова, адже жоден із них не може визначити загальну стратегію її оновлення й перспектив. Істинно конструктивним в цій ситуації може бути «серединний шлях» Католицької церкви, шлях оновлення без «капітуляції» перед світом.