(untitled) (Українське Релігієзнавство, 2014)
У філософії категорія “особистість” розкривається у співвідношенні із категоріями “індивід” та “індивідуальність”, чітко вказуючи на залежність їх визначення від міри зрілості людини. Особистість визначається як динамічна, відносно стійка система морально-вольових, соціо-культурних, інтелектуальних якостей людини, виражених в індивідуальних особливостях її свідомості і діяльності. Формування особистості тісно пов’язане із соціокультурними та духовними процесами у суспільстві, які задають певні стандарти у розумінні ключових питань самосвідомості, пошуку та усвідомленню сенсу життя, свободи та ціннісних орієнтирів. Необхідними умовами сучасної зреалізованої особистості постають компетентність, високий рівень знань, креативність, готовність до крос-культурних взаємодій.