(untitled) (Українське Релігієзнавство, 2014)
У статті Л. Стасюк «Проекція гуманістично-реформаційної рецепції в протестантській ортодоксії» здійснено філософсько-релігієзнавчу рефлексію процесу дотримання основними суб’єктами реформаційних зрушень доби Відродження принципу повернення до джерел як звернення, ґрунтовного переосмислення, запозичення античної спадщини, у межах якої закладено фундамент філософії гуманізму, а також до Святого Письма та до вчень духовно-релігійних керманичів християнства. Проведено компаративний аналіз ставлення до античних філософських і середньовічних схоластичних здобутків та до філософії як типу мислення загалом представниками гуманізму і протестантської ортодоксії як виразників духовної парадигми європейської історії.